Wikislovník:Kaviareň: Rozdiel medzi revíziami

Smazaný obsah Přidaný obsah
Robert Važan (diskusia | príspevky)
Riadok 1 004:
::: Aha, tak to som nevedel, že ide o jazykovednú kategóriu. Vyhľadávanie v Google Books naznačuje, že správny preklad je "obyvateľské meno". Výraz demonym/demonymum sa takmer vôbec nepoužíva. Stále je to len jedna kategória z mnohých podobných (napríklad etnonymá, mená jazykov, ...), takže jej pridaním sa otvára Pandorina skrinka nových kategórií. Tento návrh by mal byť formulovaný všeobecnejšie pre celú skupinu kategórií. — [[Užívateľ:Robert Važan|Robo]] ([[Diskusia s užívateľom:Robert Važan|diskusia]]) 11:55, 7. november 2019 (UTC)
:::: No, především se mi tedy nelíbí přístup typu, že podrobnější kategorizace vlastních jmen se "otevírá Pandořina skřínka" jako kdyby ta kategorizace byla nějaké hrozící nebezpečí. Naopak si myslím, že kategória typu [[:Kategória:Slovenské vlastné mená]], kde jsou pohromadě jména a názvy kontinentů, států, zemí, správních celků, moří, řek, jezer, rybníků, pouští, pohoří, hor, kopců, bohů, mytologických postav, křestní jména, hypokoristika, příjmení, obyvatelská jména, jména národností, názvy internetových projektů atd. atd. atd., jsou úplně k ničemu (obzvlášť až v ní budou desetitisíce hesel). Obecně řečeno si myslím, že by vlastní jména měla být kategorizována podle předmětu, aby vedle sebe nebyly jména lidí a třeba názvy moří, protože mezi tím prakticky není žádná souvislost (kromě toho, že se obě píšou se začínajícím velkým písmenem). O tom jaké konkrétní kategorie pak vytvořit se můžeme bavit, nevím, jestli to je možné určit takhle od stolu. Spíše bych tomu nechal volný průběh. Ale pokud to je podmínka dalšího projednávání, tak jsem schopný něco navrhnout. --[[Užívateľ:Zabavuju flašku chlastu maskovanou jako zubní pastu|Zabavuju flašku chlastu maskovanou jako zubní pastu]] ([[Diskusia s užívateľom:Zabavuju flašku chlastu maskovanou jako zubní pastu|diskusia]]) 13:53, 7. november 2019 (UTC)
::::: Ja sa len snažím pomôcť s hľadaním najlepšieho riešenia.
::::: Ak je cieľom zmenšiť nadradenú kategóriu, tak to nebude také jednoduché, lebo vo väčšine veľkých kategórií je toho dosť aj po presune hesiel do podkategórií. Navyše je otázne, či by mali byť podkategórie výlučné alebo len podmnožinou nadradenej kategórie. Toto tu momentálne [[Wikislovník:Formát_hesla#Kategória|nie je riešené jednotne]].
::::: Ak je cieľom niekde publikovať užitočnú kategóriu slov, tak Wikislovník je vhodné miesto, ale treba zvážiť alternatívy, napríklad zoznam na Wikipédii alebo príloha na Wikislovníku, obzvlášť pre silno sémantické kategórie ako "mená gréckych bohov".
::::: Popritom sa treba zamyslieť, či kategória pre niekoho užitočná naozaj je. Napríklad profesné kategórie termínov určite užitočné sú, ale pri obyvateľských menách mi nie je jasné, komu by tá kategória priniesla úžitok. Tento pojem sa síce používa v odbornej literatúre, ale nie v slovníkoch (pokiaľ viem). Keďže údržba takej kategórie je veľa práce (s pomocou bota trochu menej, ale stále veľa), mala by tá práca mať nejaký zmysel.
::::: — [[Užívateľ:Robert Važan|Robo]] ([[Diskusia s užívateľom:Robert Važan|diskusia]]) 15:02, 12. november 2019 (UTC)
 
== Překlady ==